Strudel cu mere
Ce ne trebuie:Pentru aluat:
- 600g faina
- 220 ml ulei
- 220 ml de apa plata
- 50 g de maia (se poate folosi si drojdie 20 g)
- un praf de sare
- 1 kg de mere
- 3-4 de linguri de zahar
- 4 linguri de gris
- scortisoara, 1 plic de zahar vanilinat
-
Cum se
face:
Prima data se face umplutura. Se curata merele de coaja
si seminte si se dau prin razatoare. Se caleste impreuna cu zaharul pana
cand devine moale (fara a-l face pasta) si apa din el s-a evaporat. Se adauga scortisoara si zaharul vanilinat. Se
da deoparte sa se raceasca.
Se pune faina intr-un vas si se face o gaura in mijloc, se adauga maiaua, se adauga
uleiul si sarea si se amesteca totul pana se formeaza un aluat legat. Se
da la frigider minim 2 ore.
Se scoate aluatul de la frigider si se imparte in patru bile.
Se ia fiecare bila de aluat se pudreaza bine pe toate partile, se
pudreaza cu faina si masa si facaletul si se intinde o foaie
ca de pizza. Se presara pe jumatate de foaie 1 lingura de gris pentru a absorbi eventualul lichid, daca este in exces apoi se adauga umplutura din
abundenta. Dupa care se ruleaza si se aseaza in tava de aragaz (sau orice
tava mare) care a fost unsa in prealabil cu ulei si pudrata cu faina. Se poate folosi si hartie de copt.
Se da tava la cuptor la foc mediu (200 grade) circa 45-50 de minute sau pana cand
placinta se aureste la suprafata. Se opreste focul la cuptor si se lasa
sa se raceasca inauntru. Se feliaza si se serveste pudrata cu zahar.
Sper sa va placa si s-aveti pofta!