Un blog al MoaraDeCereale.ro

Un blog al MoaraDeCereale.ro

MoaraDeCereale.ro va pune la dispozitie diferite modele de mori de cereale cu pietre, pentru o faina integrala, sanatoasa. Mai multe detalii puteti obtine vizitandu-ne site-ul, www.moaradecereale.ro

luni, 10 mai 2010

Cozonac

Ce ne trebuie:

- 1 kg de faina
- 6 oua
- 1 cana si jumatate de lapte
- cateva fire de sofran
- coaja de la o lamaie
- 300 gr zahar
- 50 gr de drojdie
- 200 gr de grasime (unt/margarina topita, ulei)
- Esente de vanilie, rom, portocale, etc
- 4 - 6 linguri de cacao
- 300 gr. nuci
- 150 gr. stafide

Cum se face:

Laptele se incalzeste (nu trebuie sa fie nici fierbinte nici rece) si se amesteca cu zaharul, sofranul si mirodeniile.

Se face o maia din drojdie: se freaca drojdia cu 1 lingurita de zahar, 1-2 linguri de lapte si ceva faina pana cand se face ca o ciulama mai groasa. Se presara faina deasupra si se lasa la crescut un pic (20 min – ½ ora).

Se face un cuib de faina in care se toarna maiaua si se adauga galbenusurile.

Se amesteca incet cu un mixer mic, cu telul sau cu mana. Se adauga laptele caldut si se pune faina. Cand s-a mai intarit, se ia la batut. In timp ce se framanta se adauga treptat si grasimea. E bine sa se framante intr-un singur sens (se ia coca de pe margine si se da inspre centru, se riteste in acelasi sens vasul si iar se ia din margine in centru, rotind vasul in acelasi sens), pentru a se face fasii frumoase.

Dupa ce se bate bine, se pune un pic de faina la fund si se lasa sa creasca pana se tripleaza volumul (creste de 3 ori). Apoi se ia si se desparte in doua, pentru 2 cozonaci.

Se pune pe masa un pic de ulei, si se intinde cu sucitorul o foaie de 2 cm. Se presara peste tot stafide.

Umplutura se face amestecand nucile macinate cu 3-4 linguri de zahar, albusuri ramase batute spuma, esenta de rom, scortisoara, cacao, dupa gust.

Se umple cu umplutura, se ruleaza si se pune in forma unsa cu grasime (unt, ulei) si tapetata cu faina. Cred ca merge si cu hartie de copt.

Se lasa la crescut in forme, sa nu depaseasca marginea. Inainte de a baga la cuptor se bate un ou si se unge cozonacul cu el, presarand si zahar tos peste el.

La cuptor focul trebuie sa fie mai intai moale, ca sa mai creasca, apoi mai tare, dar nu tare de tot.

Dupa ce s-au copt (se incearca cu paiul) se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.